Tutuksi

Tutuksi yhdistää tekijät ja tekemisen. Toiminnassa turvapaikanhakijat ja suomalaiset tutustuvat toisiinsa oman lajin parissa.

 

Tutuksi yhdistää viime aikoina maahan tulleita suomalaisten harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan ryhmiin – sellaisiin, joihin me kaikki olemme joskus kuuluneet. Ryhmän toiminta voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä: kuorolaulua, fudisjengi, vapaaehtoishommia, käsityöpiiri, filosofian harrastajien porukka tai mitä vain muuta, mitä tehdään rakkaudesta lajiin. Me kun uskomme, että nörttiä ymmärtää parhaiten toinen nörtti, eikä vapaa-ajanporukassa ole koskaan liikaa tekijöitä.

 

 

Tutuksi-toiminnalla parannetaan maahan viime aikoina tulleiden osallisuutta, verkostojen kehittymistä ja sopeutumista tänne pohjolaan. Yhtä tärkeää on vähentää suomalaisten ennakkoluuloja ja rohkaista tapaamaan ihmisiä eri taustoista. Toiveena on, että Tutuksi-toiminnasta syntyy mutkaton ja ketterä malli kansalaistoiminnalle sekä uusi väylä turvapaikanhakijoille päästä osaksi suomalaista elämää.

Tutuksi-toimintaa tekevät kymmenet upeat vapaaehtoiset eri paikkakunnilla ympäri Suomen. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana Espoo, Forssa, Helsinki, Lahti ja Lieksa. Vapaaehtoistiimit järjestävät tulijoille suunnattuja tapaamisia sekä pitävät yhteyttä paikallisiin toimijoihin.

Tutuksi-toimintaa järjestää Turvapaikanhakijoiden tuki ry, vuonna 2015 perustettu yhdistys, joka antaa monimuotoista ja tarvelähtöistä tukea turvapaikanhakijoina maahan tulleille. Toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.