RYHMÄ

Mitä sinä harrastat? Miten uusi aktiivi pääsee teille mukaan? Me uskomme samanlaisista asioista kiinnostuneiden löytävän helposti toisensa ja siksi haluamme mahdollistaa suomalaisten vapaa-ajantoimintaa myös muualta muuttaneille. Te saatte uuden jäsenen joukkoonne ja tulija taas pääsee osaksi suomalaisten joskus vaikeastikin löydettäviä aktiviteetteja. On kyse sitten vapaaehtoistoiminnasta, urheilusta, käsitöistä tai vaikka kielten opettelusta, meidän kautta on lähdetty ja halutaan lähteä mukaan mitä erilaisimpiin ryhmiin. Esimerkkejä? Kerro siis mitä te touhuatte ja antakaa samalla mahdollisuus uudelle ihmiselle päästä mukaan!

Tutuksi-toiminnassa on tärkeää tasavertaisuus. Siksi emme puhu niinkään turvapaikanhakijoista, vaan tulijoista, tai vielä mieluummin Ahmedista, Hebasta, Abdisatarista ja Katjasta. Tasavertaisuus näkyy myös siinä, ettemme odota ryhmältänne mitään ”kotouttavaa” ohjaamista tai erityistä asennoitumista – turvapaikanhakijat kun ovat ihan samanlaisia kuin me muutkin. Kunhan tulija löytää paikan päälle ensimmäisellä kerralla jonkun avulla, homma jatkuu sen jälkeen kuten muidenkin kanssa. Tulijat myös osaavat ja oppivat suomen kieltä koko ajan, ja kannustammekin sen käyttöön mahdollisimman paljon.

 

Tuttu – vapaaehtoinen yhteyshenkilö

Jotkut ryhmät ovat valinneet porukastaan erikseen Tutun eli yhteyshenkilön. Tutun tehtävä on sopivasti sekä rento että vastuullinen. Tärkein tehtävä on varmistaa, että uusi tulija pääsee varmasti paikalle ensimmäiset pari kertaa. Muuta ei tarvita.

Paikkakuntanne vapaaehtoisista koostuva Tutuksi-ryhmä auttaa teitä käytännönasioiden miettimisessä sekä yhteydenpidossa. Saatamme myös ottaa yhteyttä jossain vaiheessa hankkeen seurantaan ja arviointiin liittyvissä asioissa, mutta voit ja voitte jatkaa toimintaa kuten tähänkin asti.

Kaikki Tutuksi-toiminnassa mukana olevat kutsutaan myös paikkakunnallanne järjestettävään koulutukseen, jonka päivämäärän löydätte kalenterista.

Onko kysymyksiä tai palautetta? Ota yhteyttä joko paikkakuntasi Tutuksi-tiimiin tai Nooraan, joka koordinoi asioita Helsingin päässä.