Tutuksi

Mukaan ottaminen on parasta kotoutumista!

Harrastus on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Erityisen tärkeää tämä on, kun ihminen on muuttanut uuteen paikkaan. Tutuksi yhdistää turvapaikanhakijat ja pakolaiset harrastuksiin. Näin tulijat pääsevät osaksi yhteisöä ja tutustumaan suomalaisiin, harrastusporukat taas saavat uusia harrastajia.

Harrastus voi olla vaikka kokkikerho, jalkapallo, lautapelit, zumba, vapaaehtoistyö tai kitaran soitto – eli melkein mitä vaan. Me kun uskomme, että nörttiä ymmärtää parhaiten toinen nörtti, eikä vapaa-ajanporukassa ole koskaan liikaa tekijöitä.

 

 

Tutuksi-toiminnalla parannetaan maahan viime aikoina tulleiden osallisuutta, verkostojen kehittymistä ja sopeutumista tänne pohjolaan. Yhtä tärkeää on vähentää suomalaisten ennakkoluuloja ja rohkaista tapaamaan ihmisiä eri taustoista. Toiveena on, että Tutuksi-toiminnasta syntyy mutkaton ja ketterä malli kansalaistoiminnalle sekä uusi väylä turvapaikanhakijoille päästä osaksi suomalaista elämää.

Tutuksi-toimintaa tekevät kymmenet upeat vapaaehtoiset eri paikkakunnilla ympäri Suomen. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana Espoo, Forssa, Helsinki, Lahti ja Lieksa. Vapaaehtoistiimit järjestävät tulijoille suunnattuja tapaamisia sekä pitävät yhteyttä paikallisiin toimijoihin.

Tutuksi-toimintaa järjestää Turvapaikanhakijoiden tuki ry, vuonna 2015 perustettu yhdistys, joka antaa monimuotoista ja tarvelähtöistä tukea turvapaikanhakijoina maahan tulleille. Toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.